Dermatita de contact alergică. Când trebuie efectuat testul cutanat patch la alergenele din seria Standard Europeană?

Dermatita de contact alergică este prezentarea clasică a reactiei de hipersensibilitate de tip intârziat (tipul IV), T-cel mediată, ca raspuns la agenți exogeni. Aceasta se referă la o reacție ce apare la 5-25 de zile după expunerea inițială și la 12-96 de ore după reexpunere. Cuvintele “dermatita” și “eczemă” sunt frecvent utilizate pentru a descrie un tip de inflamație la nivelul tegumentului, caracteriztă în forma acută de eritem, veziculă și prurit. Expunerea cronică determină lichenificarea. Tablul clinic depinde de agentul trigger și de reactivitatea individuală, dar în majoritatea cazurilor leziunile sunt limitate la locul de contact.

Incidența și prevalența dermatitei de contact alergică în populația generală nu se cunoaște. În țările industrializate 30% din bolile ocupaționale implică pielea. Dermatita de contact alergică și iritativă reprezintă 90% din cazuri.

Studii observaționale au indicat o incidență a dermatitei de contact (alergică și iritativă) de 13-34 de cazuri la 100 000 de muncitori.

Agenții cel mai frecvent implicați includ: latexul (produsele din latex), echipamentul de protecție, săpunul si alte produse de curătare, rășini și acrilici.Într-o metaanaliza de 28 de studii, care au inclus 20000 de teste patch, prevalența alergiei de contact a fost de 20.1%, nichelul fiiind cel mai frecvent alergen implicat, urmat de fragrance mix (parfumuri), cobalt și Myroxylon pereirae. Într-un alt studiu, metalele, parfumurile, antibioticele topice, conservanții și chimicale din produsele de îngrijire a părului, corticosteroizii topici, cleiuri, plastice, cauciuc, reprezintă un grup de alergeni frecvent implicați în dermatita de contact alergică.

La copii, nickel sulfate, ammonium persulfate, aurul, sodium thioslfate, thimerosal și toluene-2,5-diamine (p-toluenediamine) sunt cei mai comuni agenți sensibilizanți.

Multiple studii din toată lumea au arătat că din totalul pacienților care s-au prezentat pentru testul patch 20% pana la 40% vor fi alergici la nickel. Nickelul este cea mai frecventă cauză de dermatită de contact alergică la pacienții ce efctuează teste patch.

Categoriile cele mai afectate sunt: muncitorii din industria metalurgică, coafeze, sănătate, alimentație, curățenie, construcții, zugravi.

Se credea ințial că dermatita de contact alergică este o afecțiune a adultului, datorită expunerii reduse a copiilor la potențialii alergeni și datorită sistemului imun imatur. Acum este recunoscut faptul că sensibilizarea poate debuta in copilărie datorită expunerii la vaccinuri, medicație topică , produse de ingrijire personala, produse de curățat.

Rolul atopiei în dermatita de contact alergică este controversat, câteva studii au raportat o rată crescută a testelor patch pozitive la persoane atopice. O meta-analiză din 2017 ce cuprinde 74 de studii nu a gasit o diferentă a frecvenței sensibilizării de contact la persoanele cu dermatită atopică comparativ cu cei fără dermatită atopică.

Manifestări clinice: în faza acută apar leziuni cutanate cu aspect de vezicule, bule, placi scuamoase, eritematoase, slab delimitate, pruriginoase, iar atunci când se cronicizează, pielea devine uscată, ingroșată, iar mai târziu apare lichenificare și fisuri. În zonele cu țesut conjunctiv lax, precum pleoapele, buzele și zona genitală, poate apărea un edem profund.

Modificări secundare includ excoriația și impetiginizarea. Forma subacută prezintă un mix de manifestări din forma acută și cea cronică.

Intervalul între expunerea la agentul responsabil și apariția manifestărilor clinice, la o persoană sensibilizată, este de 12-96 de ore cu extreme de 4 ore respectiv 7 zile.

Distribuția leziunilor. Dermatita de contact este localizată tipic pe aria de contact a pielii cu alergenul, dar poate avea și o localizare difuză in funcție de natura alergenului și de transferul alergenului de la aria primară de contact la distanță.

  • Localizările cele mai frecvente sunt: mâinile, fața si pleoapele ;
  • alergenii aplicați pe scalp includ șampoanele și vopseaua de păr; ingredientele oxidative din vopselurile de păr, în special para-fenilendiamina care determină sensibilizare la coafeze (20% dintre acestea sunt sensibilizate la componente din vopseaua de păr);
  • leziunile faciale pot apărea prin contact direct cu produse cosmetice sau prin transfer involuntar de alergen la nivelul feței (de exemplu oja );
  • leziune pandantiv-like localizată pe gât și piept sugerează o reacție la fragrance mix (parfumuri și loțiuni);
  • distribuție difuză pe trunchi, adesea cu accentuare în pliurile axilare poate fi determinată de vopseaua din haine sau textile. Componentele din cauciuc pot determina dermatită de contact alergică pe locul de contact cu banda elastică;
  • dermatita periorificială poate fi declanșată de parfumuri, detergenți sau conservanții din produsele de igienă personală, incluzănd șervetelele umede;
  • localizarea la nivelul feței dorsale a piciorului sugerează contactul cu chimicalele din pantofi (de exemplu acceleratori ai cauciucului sau potassium dichromate);
  • localizarea pe zonele expuse la soare sugerează dermatita de contact fotoalergică.

Simptomul dominant al dermatitei de contact alergică este pruritul. Poate apărea și senzație de arsură, înțepătură sau durere.

Evoluția dermatitei de contact alergică. În lipsa tratamentului dermatita de contact alergică poate evolua de la o formă acută la o formă subacută și apoi la dermatita eczematoasă cronică.

Dermatita de contact alergica cronică poate avea un impact asupra calității vieții pacientului.

Dacă agentul cauzator este identificat evitarea acestuia duce la vindecarea leziunilor cutanate.

Diagnosticul dermatitei de contact alergică se bazează pe combinația dintre:

-manifestările clinice

-istoric de expunere la un alergen in timpul serviciului, acasă, în timpul activităților hobby

-testul cutanat patch

-investigații de laborator și/ examen histopatologic (nu se efctuează de rutină în evaluarea dermetitei de contact alergică ci doar pentru a exclude alte afecțiuni cu manifestări similare)

– absența recurențelor după tratamentul empiric și evicția alergenului.

Testul cutanat patch este o investigație esențială pentru identificarea alergenului specific în dermatitele de contact alergice .

Acesta constă în aplicarea unor substanțe specifice pe tegument , cu intenția de a produce o mică zona de dermatita de contact alergică. Testul este menținut 48 de ore și apoi se interpretează la 48 de ore și la72 / 96 de ore.

Testul Standard European include agenții sensibilizanți cel mai frecvent incriminați în dermatita de contact alergică ( determinați de către European Society of Contact Dermatitis si European Environmental and Contact Dermatitis Research Group)

Indicații pentru testul cutanat patch:

  • erupția eczematoasă persistentă cand se suspicionează o alergie de contact;
  • orice dermatită cronică în special când este localizată pe maini, picioare, față sau pleoape;
  • dermatita eczematoasă la persoane cu risc crescut pentru dermatită de contact ocupaționață (muncitori în domeniul medical, stomatologie, cosmetică, manichiură, coafeze, lucrători cu plastic și cauciuc, construcții);
  • dermatite de etiologie necunoscută;
  • toate cazurile de eczeme care nu răspund la tratament sau reapar după tratament, au indicație pentru efectuarea testului patch;
  • cănd dermatita de contact alergică este suspectată ca fiind o complicație a dermatitei atopice, a dermatitei de stază, a dermatitei seboreice, a eczemei numulare, a eczemei asteatotice sau a psoriazisului.

Este recomandat ca o saptamăna înainte de aplicarea testului pe tegument, acesta să nu fie expus la corticosteroizi topici și la UV; se va evita și administrarea de corticosteroizi orali. Tratamentul cu antihistaminic poate fi continuat deoarece reacția pozitivă la testul patch nu implică un mecanism mediat de histamină.

Pacientul trebuie să stie că procedura necesită cel puțin 3 vizite la cabinetul medical în cursul unei saptamani; trebuie să evite dușul, exercițiile, căldura și umiditatea extreme;trebuie să știe că reacțiile pozitive pot declanșa măncărime și disconfort.

Related Posts

About The Author

Add Comment