Măsuri profilactice de reducere a expunerii la polen

Ce este polenul?

Granulele de polen reprezintă celule sexuale masculine cu rol în reproducerea plantelor cu semințe.

Modalitatea de vehiculare a granulelor de polen este diferită, fie sunt polenizate prin vânt (plante anemofile), fie de către insecte (plante entomofile).

Plantele anemofile sunt sursă majoră de polen, granulele având dimensiuni mici, ceea ce favorizează aeropurtarea și majorează riscul de sensibilizare la distanță de sursă.

Polenurile sunt eliberate dimineața devreme și în timpul zilei, iar în orele de după-amiază concentrația lor atinge nivele maxime, urmând să scadă progresiv o dată cu depunerea lor totală la începutul serii. Sunt regasite la distanțe mari de sursă (km) și ating straturi înalte în atmosferă (sute de metri), mai reduse în zonele urbane unde clădirile înalte limitează circulația curenților de aer.

Cine produce polenurile cele mai frecvent incriminate în bolile alergice?

  • arbori, arbusti
  • ierburi
  • buruieni
  • cereale

Cum se manifestă alergia la polen?

Simptomele apar primăvara, vara și/sau toamna în funcție de calendarul polenurilor și sensibilizarea pacientului.

Simptomatologia alergiei la polen este reprezentata de:

  • manifestari respiratorii : stranut, secretii nazale, nas infundat, prurit nazal ( tabloul clinic al rinitei alergice), dificultate la respirație, respirație suierătoare, senzație de apăsare pe torace, tuse (tabloul clinic al astmului bronșic)
  • manifestari oculare: prurit ocular, inroșirea ochilor, lacrimare (tabloul clinic al conjunctivitei alergice)
  • manifestări cutanate : prurit, erupții.

Cum putem reduce expunerea la polen?

Datorită aeropurtării polenurilor, în sezonul de polenizare, este destul de dificil sa reducem expunerea la acestea. Pot fi luate însă câteva măsuri:

  • evitarea activităților exterioare, în aer liber, atunci când concentrația polenurilor este crescută (in vărful sezoanelor polinice, în special în zilele călduroase și uscate); este indicată activitatea în exterior în zilele umede, innorate sau ploioase;
  • evitarea zonelor cu concentrații crescute de polen: câmpuri, păduri, iarbă;
  • vacanțele ar trebui să se desfăsoare în zone cu concentrații scăzute de polen (de exemplu pe plaja la mare);
  • nu se recomandă plimbări , alergări, mers pe bicicletă sau picnicuri în parcuri sau în mediu rural în timpul sezonului polinic;
  • se va evita tăierea/ cositul/tunsul ierbii, iar dacă este absolut necesar se va purta mască și ochelari protectori;
  • se recomandă inchiderea ferestrelor locuințelor între orele 6 si 16 (deschiderea este recomandată după miezul nopții) și a gemurilor autovehiculelor; folosirea filtrelor speciale pentru alergeni;
  • purtarea ochelarilor de protecție în mediul exterior, prinderea părului;
  • spălarea frecventă a feței cu apă în cursul zilei și dușul la sosirea la domiciliu, inclusiv spălarea părului;
  • schimbarea de hainele cu care s-a ieșit afară și care nu se vor depozita în dormitor;
  • uscarea hainelor și a lenjeriilor, preferabil, în uscător și nu în mediu extern, pe perioada sezonului de polen;
  • se vor elimina plantele inflorite din casă;
  • nu se vor consuma produse pe bază de polen;
  • nu uitați de probabilitatea apariției unei reacții încrucișate între polenuri și anumite alimente:

-arbori timpurii cu: mere, pere, caise, piersici, prune,kiwi,capșuni, nuci, migdale, alune, cartofi, țelină, morcovi, tomate;

-graminee și cereale cu: făină, soia, mazăre, arahide, piersici, citrice, kiwi, pere, pepene, prune, tomate;

-buruieni/ierburi: Ambrosia cu: pepene galben și verde, castravete, cantalup, banane;

Artemisia cu: floarea-soarelui, mușețel, vermut, piper alb,boia, pătrunjel,arpagic, pepene galben, banana, țelină, morcov, pastrănac.

Related Posts

About The Author

Add Comment